Gå till innehåll

Äntligen framme

Nu har vi äntligen kommit fram till storstan. Så här har dagen varit:

7:00 imorse ringde klockan och det var dags att äta lite. Efter en stund var vi klara för färd mot Arlanda. Morbror Yngve som jobbar på Arlanda ibland följde med och körde så det skulle bli rätt väg och så, så det var bra att ha en guide. Kl 8 åkte vi och var framme vid Arlanda en liten stund senare. Hade tur och hittade en ledig plats precis utanför terminal 5.

Väl inne i hallen skulle vi försöka hitta en self service-automat så vi kunde checka in. Gick runt lite utan att hitta någon men sen tittade vi på stora tavlan med alla avgångar och såg varifrån man skulle checka in så då gick vi ditåt och hittade en ledig automat. Smart att kunna checka in själv och slippa så i lång kö till manuell incheckning. Där var det riktigt mycket folk som stog. Förstår inte riktigt varför inte alla checkar in på internet eller i en sån där automat.

Efter incheckningen ställde vi oss i kö till bagade drop som det stog och där lämnade vi in våra väskor. Sen letade vi upp säkerhetskontrollen som fanns en liten bit därifrån. Därefter gick vi ytterligare en bit och kom till en till kontroll där man skulle visa passen. När vi var igenom där satte vi oss vid våran gate som var nr 62. Det var inte så många som var där ännu, men det fylldes på hela tiden och när klockan var 10.40 fick vi gå på planet. Självklart fick vi visa passen en gång till. Planet var försenat lite och skulle ha gått 10.40 egentligen. Vi satte oss på våra stolar, nr 42A och 42B och 11.10 ungefär så fick vi lyfta.

Dom 2 raderna framför oss satt en familj och stolen framför mig satt en kille som var kanske 10 år. Förmodligen första gången han åkte för han blev väldigt till sig när han såg att det fanns massa spel man kunde välja på skärmen. Planet var ett Airbus Industrie A330-300 och hade 2 stolar längst till vänster och 4 i mitten och sen 2 till längst till höger. Tror det fick plats 265 personer totalt.

Maten på planet bestod av köttbullar med potatismos och lingonsylt. Det smakade bra men var inte alls mycket.
Det blev lite segt att sitta still så länge även fast man kunde kolla film och spela och lyssna på musik. En stund efter att vi hade ätit delades det ut varma servetter, och nån timme innan landning fick vi en macka.

Så började nerstigningen mot Newark Liberty International. Fick lite ont i öronen av trycket så man var lite seg när man hade landat.
Sen trodde vi att det skulle bli en trög passkontroll med flera timmars kö och väntan, men det gick faktiskt riktigt fort.
I kontrollen fick vi lämna in 2 papperslappar vi hade fyllt i på planet och sen lämnade vi fingeravtryck och ett foto togs på oss (med en webbkamera haha).

Efter kontrollen gick vi och hämtade bagaget och kom till en passkontroll till innan vi sen var ute i själva ingångshallen. Där letade vi upp ett gratiståg som kör mellan de olika terminalerna och till Newark Liberty International Airport Station. När vi hade kommit en station gick vi ut från tåget men skulle ha stannat kvar så vi fick gå på nästa som kom efter bara 3 minuter så det gjorde inte så mycket. Sen kom vi fram och köpte biljetter in till Manhattan från en automat. Det tåget kom efter 5-10 minuter och när det kom och man gick på blev det riktigt stor skillnad i temperatur. Ute var det över 30 och sol men på tåget som hade ac var det kallt och skönt. Det tog ungefär 30 minuter att komma in till New York Penn Station och så letade vi på trapporna för att komma upp på gatan.

Oj vad stort, var väl det första man tänkte på när man kom upp på Manhattan bredvid Madison square garden. Tänkte först ta en gul taxi till hotellet men bestämde oss för att gå den kilometern istället. Det var lite jobbigt i solen och ha massa packning med sig.

Vi kom fram till Hotel Chandler efter en stund och direkt när vi gick upp på trappan kom det ut en och tog hand om våra resväskor. Sen checkade vi in och väskbäraren följde med i hissen och visade rummet. Han tyckte att vi hade lätta resväskor och sa "jag gissar att ni är här för shopping" haha. Slöade lite på rummet innan det var dags att gå ut en sväng och kolla in city.

Vi gick femte avenyn norrut mot Central Park och det dröjde ju inte många minuter innan man var jättesvettig. Men så fort man gick förbi en affär med öppen dörr kände man hur kallt och skönt det var där inne. Vi gick inte så jättelång stund innan vi hamnade på H&M. Det var ju så länge sen vi var i Sverige så man får ju inte glömma hur det är haha. Åsa handlade ett orangefärgat linne för 5$ (ca 30kr) och sen fortsatte vi norrut igen. Köpte lite dricka i ett gatustånd och sen kom vi fram till Apple Store där vi gick ner för glaskuben och kollade lite. Mycket folk var det där inne men vi var inte där så länge utan fortsatte in på Central Park.

I stort sett varje affär har vakter som står och spanar vid utgången och den stunden vi var inne på H&M gick larmet flera gånger för folk och vakten kom fram och undrade vad som var på gång.

Satte oss på gräset i Central Park och slöade en stund och kollade in folk som gick förbi. Var lite för varmt så vi bestämde att vi skulle ta tunnelbanan tillbaka. Försökte hitta en station nära Central Park men var lite svårt att hitta. Till slut såg vi var man gick in och när vi var nere vid automaten skulle vi köpa var sitt 7-dagarskort för 25$ styck. Vi stoppade in en 50$-sedel men den kom ut igen och det gick inte att rycka loss den och då åkte den in i maskinen igen och försvann. Fattade inte riktigt vad som hände. Kom fram nån och undrade om vi inte kunde köpa och sa att det fanns en station på andra sidan gatan man kunde få hjälp på.

När vi kom dit och sa vad som hade hänt sa han i kassan att man skulle ringa ett nummer och så skulle man få tillbaka pengarna men det kunde ta upp till nån månad och var ingen som jobbade nu förrän måndag. Så vi köpte biljetter av honom istället. Hm inte kul att bli av med 50$ i en dum automat.

När vi hade våra metrocard så kunde vi till slut åka mot station 33 som ligger nära hotellet. Innan vi gick in på hotellet gick vi bort till Subway som ligger nära och handlade en macka som vi tog med och åt på rummet.

Ja det var väl det som har hänt dom senaste 19 timmarna och nu börjar man bli riktigt trött här fast klockan bara är 20.50 här borta. Ska ta och duscha bort all svett nu innan man somnar. Hoppas det går bra att sova nu bara.

Än så länge har vi inte bestämt vad som händer imorron så det kommer i nästa rapport.

Sov gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *