Gå till innehåll

Det blev inte jättemycket sömn på planet så får se hur trött man kommer vara framåt kvällen.

Vi lyfte iaf från Miami lite för 17.00 och strax efteråt serverades middag som idag var köttgryta och klyftpotatis. Barnmåltiderna var pasta och kycklingbitar.

Efter maten försökte vi sova men det var som sagt inte så lätt att somna.

När det var en timme kvar fick vi lite frukost och sen började planet gå neråt.

06.50 landade vi på svensk mark igen.

Den här gången var planet nästan fullsatt. På ditresan fanns det ganska många lediga stolar så om man ville kunde man ta en egen rad. Men nu var det mer folk.

Vi väntade till de flesta hade gått av planet innan vi gick ut. Sen gick vi till en passkontroll och därefter till bagagebanden och väntade på våra väskor. De kom efter några minuter, och alla 4 väskorna var med.

Sen var det bara att gå ut till ankomsthallen där morfar Arne väntade på att få skjutsa tilbaka oss till Örebro. Innan vi lämnade tillbaka hyrbilen i Miami kollade jag på färddatorn. 1128 km hamnade den på, men då är inte allt med för missade att nollställa den första dagen så det är nog ett par mil till som ska till.

Har med oss massor med fina minnen från denna resa, och kul att det gick så bra för barnen på deras första flygresa. De vill redan tillbaka till Disney 😊

Borta bra men hemma bäst!

/Familjen Järlström (RiÅs IT)

1

Hade ställt larmet på 6.30 idag för att hinna röja upp och packa ihop allt. Vi hann med frukost och lite städning och ungefär 8.45 hade vi lastat in i bilen och lämnade huset och området.

Vi tog I4 en bit och sen körde vi in på tullvägen Florida turnpike som går ända till Miami.

Körde ungefär 1,5 timme till ett service plaza där det blev toabesök och lite fika.

Körde 1,5 timmar till och sen stannade vi till för en liten paus igen.

Kom fram till Miami flygplats ungefär 14.30 och hittade var man skulle lämna tillbaka bilen. Det gick fint trots all trafik den sista biten.

När bilen var tömd gick vi till Mia mover som kör tillbaka till huvudbyggnaden. Där checkade vi in och skrev ut boarding pass och sen lämnade vi väskorna i bagage drop.

Nästa stopp var säkerhetskontrollen. Där var det en del kö så det tog en stund där man fick ta av skorna t.o.m.

Sen gick vi mot gate J11 och väntade tills vi fick gå ombord lite före 16.30.

Snart ska vi lyfta och försöka sova och 7-7.30 lördag morgon landar vi på Arlanda.

Sov gott!

2

Lite efter 7 vaknade Theo idag och strax efter även Isabelle. De satte sig i soffan och spelade på plattan en stund innan vi åt frukost.

Det kom en gubbe sen som sköter om poolen i huset och fyllde på den med lite mer vatten och även gjorde rent botten med nån borste.

Då passade vi på att åka iväg och äta lunch, den här gången på Dennys som ligger 5-10 minuter från huset. Det blev hamburgare, lax och chicken nuggets.

Efter lunchen åkte vi till andra sidan gatan och Racetrac där vi tankade bilen lite så det räcker till morgondagens tripp till Miami. När det var klart gick vi in en sväng och spanade i varuhuset Target som låg nästan bredvid.


Sen blev det åka tillbaka till huset för att packa ihop allting igen så vi är redo att åka tidigt imorgon.

Kommer kännas lite sorgligt att lämna det här när vi har haft det så bra, men vi lär nog komma tillbaka till Florida så småningom. Alla är så artiga och trevliga här och frågar hur det står till. Inte så många i Sverige som gör det.

En annan sak vi har märkt är att det är ganska dyrt att handla vanlig mat här i affärerna. Även publix och walmart som hör till de billigare. Beror väl förstås på att dollarn är ganska hög just nu, mellan 9 och 9,5. För 10 år sen när vi var här låg den mellan 6 och 7 så då blir det ju ganska mycket skillnad. Men bensin och kläder är mycket billigare här i alla fall även fast dollarn står högt.

Vi får se när nästa inlägg kommer. Kanske hinner med att lägga in nått medans vi väntar på planet imorgon, annars får det bli när vi kommit hem igen.

4

Den här förmiddagen var rätt lik gårdagens. Det kom lite regnstänk för första gången sen vi kom till Orlando och temperaturen var runt 20 grader. Som mest var det “bara” 24 grader idag. Men i morgon ska det bli varmare igen.

När klockan blivit 11 åkte vi iväg norrut i ca 20 minuter tills vi kom fram till en restaurang som heter Golden corral. Det är ett matställe som har buffe med massa saker att välja mellan. Och till dessert finns, förutom jättemånga bakelser, kakor och glass, även en chokladfontän där man kan stoppa in bland annat jordgubbar och marshmallows. Det tyckte barnen var gott och gick dit flera gånger.

Sen gick vi in i en gift shop som var precis bredvid och handlade lite souvenirer.

Nästa stopp blev ett par mil norrut till Orlando premium outlet där vi var kvar ett par timmar och spanade affärer, bland annat Gap outlet och Old navy outlet. Det blev handla lite kläder innan vi bestämde oss för att åka tillbaka till huset. Som vanligt tusen bilar på väg dit så det tog sin lilla stund. Stannade till på ett Publix för att handla lite mer frukost till imorgon.

När vi kom tillbaka till huset blev det bara ta det lugnt.

Nu har vi bara en heldag kvar här i Orlando tyvärr. Hade gärna kunnat stanna en vecka till.

Några bilder från dagen kommer här..

 

4

Började dagen ungefär på samma sätt som igår vid halv 8 följt av frukost.

Vid 10.30 åkte vi iväg mot Disney springs som är ett nöjeskvarter med massa butiker och matställen.

Det var jättemycket kö på väg I4 så det tog lite längre tid än gpsen tyckte men efter en halvtimme ungefär var vi framme. Vi parkerade i “Orange garage” som är gratis. Finns andra parkeringshus också, tex Lime och Grapefruit men några av dem kostar en summa att stå i.

Därifrån gick vi några minuter innan vi var framme i själva centrum. Mycket att se där, bland annat världens största Disneybutik, och där inne var det såklart väldigt stort och det mesta inom Disney fanns. Handlade en del grejer och det blev inte billigt direkt 😮

Bredvid ligger en ganska stor Legoaffär som barnen handlade lite lego i. Utanför är det byggt ett jättestort “sjöodjur” i lego som står i vattnet.
Mat åt vi på ett ställe som heter The polite pig, och vi tog kalkon/grillad kyckling/nuggets som smakade gott. Bredvid låg godisaffären Goofys candy där barnen köpte med sig godis. De testade även en automat där man stoppade i 51 cent vardera och så fick man ett specialmynt med Disneymotiv på. Kul minne från resan. Vi har ett liknande från Nasa när vi var där för 10 år sen.

Innan vi åkte så gick vi in på Coca cola store som har 3 våningar med Colagrejer och en bar högst upp med bra utsikt över området. Theo träffade också på Colabjörnen där inne.

Runt 17 gick vi mot parkeringen och körde iväg mot huset. Självklart var det jättemycket kö den här gången också. Såg även två bilar som hade krockat. Nästan konstigt att det inte händer fler olyckor så som folk kör här. Byter filer hur som helst och ligger nära varandra. Gäller verkligen att man håller koll på trafiken när man kör. Köerna i Örebro och särskilt rudbecksgatan i rusningstid är ju ingenting mot det här haha.

Jaja, när vi kom tillbaka blev det slöa på baksidan med poolbad och legobygge.

För övrigt så finns det tydligen några saker som inte är större i Usa. Bland annat de här tacobröden. De är mycket mindre än de vi har hemma i Sverige. Men en liten cola på valfritt snabbmatställe här är som en stor hemma.

Avslutar med lite bilder från dagen.

2

Sovmorgon till 8 idag. Lyxigt. Blev inte så bråttom med frukost idag utan vi tog det lugnt på förmiddagen. Vi åkte en sväng till Walmart och handlade mat och sen tillbaka till huset för att äta lunch. Provade en coca cola orange vanilla som jag inte sett i sverige, men det var ingen höjdare. Smakade mest vaniljsocker.

Eftermiddagen tillbringades på baksidan i poolen.

Theo hittade några ödlor som klättrade på myggnätet (på utsidan) som går runt poolen.

Sen provade vi lite usa-godis som så många andra videobloggare gjort så håll utkik så kommer det upp ett klipp på det så småningom 😁

Till middag fixade vi pasta alfredo och åt ute på baksidan vid poolen. Man kommer ju sakna att sitta ute sent på kvällen utan att frysa. Idag har temperaturen legat mellan 25 och 30, jätteskönt 👍

5

Börjar med att varna för att det kan bli ett lite långt inlägg..

Idag vaknade vi 06.30 och fixade frukost. Barnen sov då så vi fick väcka dem. Tror aldrig det hänt förut att det är vi som vaknar först.

De vi hyr huset av är en svensk familj i Stockholm som byggde det här huset i Florida 2002 och har ägt det sedan dess. När de inte är här så hyr de ut det.

Genom dem har vi kunnat få en del rabatter, bland annat på hyrbilen eftersom de har kontakter på Rentalcars där vi hyrde från.

Men framförallt biljetter till Disney som i vanliga fall är superdyrt. Nu blev det bara “dyrt” men ändå jättemycket billigare än vad vi annars hade fått betala. Anledningen till att vi fick så bra pris är att de känner ett par som bor ett par mil från huset och jobbar på Disney, så vi fick kontaktuppgifter och hörde av oss till dem när vi kom fram till huset. Det är ett äldre par som heter Christer och Margareta. Christer är numera pensionär men har jobbat på Disney över 20 år. Margareta jobbar med att köra monorailtågen, vilket är ett tåg som går på en bana i luften.

Vi fick rådet att besöka Magic Kingdom på söndagen, alltså idag. Vi hade tänkt oss måndag först men de sa att det kommer vara lite lugnare på söndagen så då fick det bli idag.

Klockan 8 så kom dem till huset och vi körde bakom dem fram till Magic Kingdom.

Där fixade de först så vi slapp parkeringsavgift, vilket är 25 dollar. Vi ställde oss på “Simba 116”. Parkeringen är enorm och den går tydligen att se från rymden 😮 Det händer varje dag att folk glömmer var de ställt sina bilar och får då helt enkelt vänta till alla har åkt iväg och se vilken bil som blir kvar.

Från parkeringen åkte vi ett minitåg till en transportation center där man kan välja antingen monorail eller båt fram till själva huvudingången. Vi valde monorailen som stannade till på 2-3 ställen där det var hotell och de som bor där kan hoppa på.

När vi var framme gick vi först till en säkerhetskontroll där alla väskor måste kollas igenom. Det gick rätt fort och inte nån kö till. Sen fortsatte vi till huvudingångarna och där det var däremot jättelånga köer till de vanliga kassorna. Men eftersom vi var med de som jobbar här så kunde vi gå in i en annan kassa där det inte var nån kö alls. Vi fick låna varsit guest card och hålla mot en läsare samtidigt som man höll ett finger på en annan avläsare. Sen var vi inne i parken, så det gick väldigt smidigt. Tror vi måste ha tjänat säkert en timme på att slippa all kö.

De kunde även fixa en stroller åt oss, alltså en vagn så Isabelle inte behöver gå hela tiden och vi kan ha väskan i den också. Kostar i vanliga fall 31 dollar.

Här lämnade de oss och nu var det bara att sätta igång och uppleva Disney.

Vi började med att gå mot Adventureland och åka lite attraktioner. Sen såg vi en show vid Disneyslottet där de flesta karaktärerna var med och sjöng och dansade. Det avslutades med ett litet fyrverkeri i slutet.

Efter det blev det toalettbesök och påfyllning av vattenflaskor. Vi hade med varsin vattenflaska och när de tog slut var det bara att fylla på i drickfontäner som finns lite överallt i parken. Bra att slippa köpa jättedyrt vatten eller dricka i någon kiosk.

Nu hade klockan hunnit bli ungefär halv 12 och dags att äta. Vi hittade ett ställe precis vid toaletterna så vi gick in där och tittade. Tomorrowland Terrace Restaurant heter stället och där beställde vi chicken nuggets, burgare och en asiatisk wrapsallad. Sen satte vi oss ute och hade fin utsikt över Disneyslottet.

När vi ätit klart gick vi in i Tomorrowland. Där åkte vi bland annat attraktionen People mover, där man åker en 10 minuters lång tur och får se lite bakom kulisserna på andra attraktioner som Buzz Lightyear, Space Mountain med mera. En del av turen går i totalt mörker och det tyckte barnen var kul.

Efteråt gick vi och köpte mjukglass och satte oss i skuggan och åt. Riktigt varmt när solen tittade fram, vilket den gjorde nästan hela dagen.

Sen blev det gå till Fantasyland och åka lite andra attraktioner, t.ex. Barnstormer, eller Långbens flygplan som Theo kallade det.

Det blev även köpa lite popcorn och titta in i en souvenirbutik innan vi gick mot slottet för att se den stora Disney Festival of Fantasy Parade som börjar klockan 15 varje dag. Den börjar i Frontierland och åker till Main street. Det var jättemycket folk som stog längs med vägen där paraden går. Vi ställde oss och väntade och efter en stund satte den igång. Den tog ungefär 10-15 minuter. Svettigt värre i solen.

Det fick bli en glasspaus igen efter det och sen åka lite fler attraktioner. Mycket av tiden består i att vänta i kö. Vissa attraktioner hade över 150 minuters kö såg vi, men det är lite mer för större ungdomar så dessa hoppade vi över den här gången.

Vid 17.45 var det en till lite mindre parad, “Move It! Shake It! MousekeDance It! Street Party” där det var sång och dans. Det var även en orkesterparad från ett par high schools som gick och spelade musik.

När det var slut ville barnen åka People mover igen, den som går lite i mörker. Sen blev det åka attraktionen “it's a small world”. När den var slut så hade det börjat bli lite mörkt ute. Klockan hade blivit 20 och vi tänkte leta på nått att äta, men många ställen hade stängt precis vid 20 så vi kom lite för sent. Det fick bli en hot dog menu bredvid slottet och vänta på fyrverkerierna som började 21.15.

Det var jättemycket folk som tydligen också var hungriga så det tog nog minst en halvtimme innan vi fått maten. Då hade vi fem minuter kvar innan fyrverkerierna började så vi hann ställa oss längs med main street och strax efter så satte showen igång. Och där har man inte sparat in på något. Man kan tänka sig nyårsfyrverkerierna vid Örebro slott men gånger 10 så förstår man hur stort det är. Och här är det alltså samma sak varje kväll. Det blir en liten summa som smälls upp varje kväll.

Det är svårt att få ner allting i text och bild. Som mycket annat måste det upplevas för att man ska förstå hur det är. Men vi rekommenderar alla att åka hit.

Parken har öppet till 22 men vi kände oss klara för idag så vi gick mot utgången. Tillsammans med alla tusen andra personer som också skulle åka iväg. Fullt med folk överallt alltså. Vi gick mot monorailen och där fick vi vänta ca 10 minuter i kö. Sen gick vi mot minitågen och hoppade in. Inte lika mycket folk där. Vi gick av på Simba och hittade bilen. Nu hade klockan blivit 22 och vi var riktigt trötta och barnen somnade efter bara några minuter i bilen. Vi tog samma väg tillbaka som vi åkte på morgonen och det tog ungefär en kvart. Sen somnade vi allihop rätt fort. Ungefär 25000 steg blev det idag.

4

Barnen vaknade inte förrän efter 7 idag, fantastiskt. Så det blev frukost runt 8 idag vid köksbordet.

Efteråt blev det ombyte till badkläder för poolbad och solning hela förmiddagen.

Vid 12 var vi matsugna så vi körde iväg fårrden norrut ca 1 mil där vi stannade vid Wendys som har fyrkantiga hamburgare (och grön lime-fanta på andra bilden) .

Innan vi kom fram så stannade vi till på en Shell och tankade bilen. Provade att sätta i kreditkortet och då skulle man ange zip code men funkade inte så fick gå in på macken istället och betalade 30 dollars. Sen var det bara att tanka tills summan var uppe i de 30 dollarna. Den som är duktig på att räkna ser ju att det är rejäl skillnad på bensinpriset här jämfört med hemma.

Efter lunchen åkte vi vidare till Walmart som låg nästan bredvid. Det är ett jättestort varuhus som säljer det mesta.

Tyckte inte vi handlade så jättemycket men blev ändå över 100 dollars. Och såklart 7-8 nya plastpåsar haha.

Efter shoppingen blev det raka vägen tillbaka till huset, in med matpåsarna och hopp ner i poolen några timmar. Det märks att barnen vågar mer och mer för varje dag i vattnet. Det enda de gnäller på är när de är klara för då vill de inte duscha av huvudet..

Resten av dagen gjorde vi inte så mycket mer än slöa vid huset för att ladda upp inför morgondagen. Då ska vi åka till en av Disney-parkerna, närmare bestämt Magic Kingdom. Blir spännande men kommer antagligen vara hur mycket folk som helst. Nu är det ju spring break här i ett par veckor, vilket gör att många ungdomar är lediga från skolorna och då passar på att besöka parkerna.

Det är för övrigt ganska många som kommenterar Isabelles Frost-keps med Anna på, både barn och vuxna. Även flera vuxna som tycker att barnen är “cute”. Kul 😊

6

Den här dagen bjöd på sovmorgon ända till 6.15, inte illa. Bara på med kläder och ner och äta frukost. Blev ungefär samma saker att äta som tidigare dagar.

Sen gick vi tillbaka till rummet för att packa ihop.

Runt 9 var vi klara och utcheckade och redo för avfärd till Orlando.

Det var lite kyligare ute idag, bara 15 grader på morgonen men det blev snabbt varmare.

Vi tog väg 95 en bit norrut och vid Melbourne svängde vi in på 192 och körde till Kissimmee där vi tog av på på 441 ca 10 km tills vi kom till Florida mall.

Mittemellan hotellet och Orlando så stannade vi till på toabesök på ett Racetrac som är en bensinstation med butik som säljer allt möjligt.

Nu hade klockan hunnit bli 12 så vi var hungriga och passade på att äta i food courten. Blev en burgare och kinamat den här gången.

Vi har pratat lite om att besöka Crayola Experience och det ligger precis bredvid mallen så vi gick dit efter lunchen.

Det fanns en hel del att göra där inne och det blev rätt hög ljudvolym från alla barn som härjade runt. Det blev ett par timmar innan vi lämnade stället och tittade in på M&M world där vi handlade lite godisar.

Sen blev dags att åka vidare till boendet för kommande vecka. En poolvilla som ligger i Tuscan Ridge ganska nära Disneys alla parker.Sen blev dags att åka vidare till boendet för kommande vecka. En poolvilla som ligger i Tuscan Ridge ganska nära Disneys alla parker.

Det stog på gpsen att det skulle ta ungefär en halvtimme men trafiken var helt sanslös så det tog nog dubbelt så lång tid. Vi åkte först väg I4 mot Tampa och sen svängde vi av till 192 som går förbi Disney och det verkar ha varit hur många som helst som skulle dit idag.

Såg även ett plan som skapade ordet Love uppe i luften, bra gjort.

Vi kom i alla fall äntligen fram runt 18. Efter att ha lastat in all packning i huset bytte vi om till badkläder och hoppade i poolen. Riktigt skönt.

Eftersom vi nu bor i ett hus så är det fixa egen frukost som gäller och då vi inte har nått till imorgon blev vi tvungna att åka iväg en tur på kvällen till närmaste Publix 5 km bort. När man ska betala där så står det en anställd och packar ner allting i påsarna så det slipper man själv. Och det blir många påsar. Vi handlade inte så värst mycket men det blev ändå 7 plastpåsar. Mycket miljövänligt.

Vi kom tillbaka till huset runt 21 så det blev lite sent för barnen ikväll. Men imorgon har vi inget planerat så då får vi ta det lugnt.

Skriv gärna en kommentar så vi får se hur många som är inne och läser den här resebloggen.